Zemin Cilalama ve Bakımı

Zemin Cilalama ve Bakımı

ODİPAR PROFESYONEL ZEMİN CİLALAMA SİSTEMLERİ

Cila yüzeyi dış etkenlere karşı korumak ve yüzeye dekoratif görüntü kazandırmak amacıyla fiziksel kuvvet ve çeşitli kimyasallar kullanarak zemini kaplayan kimyasaldır.

Temizlik endüstrisinde en yaygın şekilde kullanılan iki çeşit cila maddesi vardır birisi POLİMER CİLA diğeri ise KRİSTALİZE CİLA’ dır. Bu iki cila uygulamasının da birbiriyle kıyaslandığında birbirine karşı üstün özellikleri vardır. Şimdi bu konu hakkında biraz daha geniş bir bilgiye yer vereceğiz.

POLİMERİZE MERMER CİLASI UYGULAMASI

Polimer Cila: Polimer-yayıcı akrilik asit, akrilik ester ve styreneden oluşur. Genelde mermer, karo, traverten ve mozaik vs. yüzeylere paspasla veya bezle sürülmek suretiyle uygulama yapılır. Cilanın rengini veren polimer maddesi beyaz olduğu için halk arasında bu cilaya süt cila veya sürülerek yapıldığı için sürme cilada denilir.

Mermere Polimer Cila Nasıl Yapılır ?

Polimer cila yapılmadan evvel yüzeyin tam manasıyla temizlendiğinden ve kurutulduğundan emin olunuz. Polimer cila atılacak yüzeyde uzun süre insan trafiği olmayacağından cila uygulamasına başlamadan evvel önleminizi alıp cila atılacak yüzeye uyarı levhasıyla veya güvenlik şeridi kullanarak içeri girilmesini engelleyiniz.  Ve eskiden cila atılmış bir yüzeyse mutlaka eski cilayı kir ve cila sökücü kimyasal yardımıyla zeminden sökünüz. Aksi halde olumlu netice alamazsınız.

Cila atmaya başlamadan evvel polimer cila uygulamasında kullanacağınız tüm ekipmanların eksiksiz yanınızda bulunduğundan emin olun.  Cilalama işlemi sırasında cilalanacak yüzeyden uzaklaşmanız cilanın sağlamlığı açısından olumsuz olabilir.

Polimer cila bidonundan veya özel bir kaba koyduğunuz polimer cilayı cilanacak olan yüzeye yaklaşık 5-10 m² ye 100 ml kadar cila boşaltılır ve paspas yapıyormuş gibi “S” harfi hareketlerle zemine yaklaşık 3-4 dakikada yedirilir. Tüm zemine bu işlem uygulandığında zeminin kuruması beklenir. Bu zaman hava şartlarına göre değişkenlik gösterir ama genelde 45 dakikayla 60 dakika arasında zemin kurumuş olur. Kuruyan zemine aynı işlem 2-3 kat hatta zemin istenilen parlaklığa ulaşana dek tekrarlanır. Zemindeki cila atma cilalama işlemi bittikten sonra zemin kurumaya bırakılır. Palet mopla (nemli Paspas) parlatılır. Zeminin insan trafiğine açılması için aradan en az 4-5 saat geçmesi gerekir. Ama bu süre cilalanmış yüzeyin üzerinde eşya taşımak için geçerli değildir. Cilalı yüzeyde eşya taşınabilmesi için polimer cila atılan yüzey en az tam bir gün bekletilmelidir. Paspasla cilalanmış yüzeye daha da parlaklık kazandırmak ve cila kalıntılarını temizleme için yüksek devirli cila makinesi altına beyaz keçe takılarak zemin parlatılır. Cila atma işi bittikten sonra zaman kaybetmeden kullandığınız ve cila bulaşan tüm malzemelerinizi temizleyiniz. Yoksa cila bu malzemelere de yapışarak kuruyacaktır.

Polimer cila, kristalize mermer cilasına nazaran uzun ömürlü bir cila değildir. Yaklaşık 5-6 kat daha dayanıksızdır.  Ama yapılışı Kristalize mermer cilasına göre çok pratik ve ucuz olduğundan kısa vadeli çözümler için tercih edilebilir. Polimer cila uygulaması uzmanlık istemeyen basit uygulanabilen bir cila uygulamasıdır.

zemin-parlatma

 KRİSTALİZE MERMER CİLASI UYGULAMASI NASIL YAPILIR?

 A- SPREY KRİSTALİZE MERMER CİLASI UYGULAMASI NASIL YAPILIR?

Kristalize cila uygulaması, yapısında kalsiyum karbonat içeren taşların mermer,  karo, traverten vs. yüzeylerde doğal gözeneklerin makine, kimyasal ve uygun aparatlar kullanarak zemin içeriği ile cilanın fiziksel kuvvetle yakılarak reaksiyona sokulması, kısmen de olsa doğal gözeneklerin doldurulması, cilanın zeminle kaynaştırılması işidir. Bu terimi özetleyecek olursak doğal taş zeminlerin cila kimyasalıyla çok daha sert hale getirilip gözeneklerinin de kısmen doldurulma işidir.

Doğal taş zemine Kristalize cila yapma işi belki de temizlik endüstrisinin en çok uzmanlık, tecrübe ve sabır gerektiren işidir. Bize göre endüstriyel temizlik sektörünün şahika noktasıdır.

Kristalize cilanın ilk uygulaması diğer cila uygulamalarına nazaran maliyet ve zaman açısından zahmetli bir uygulamadır. Ama bu cila uygulaması uzun vadede birçok cila ve temizlik uygulamasına göre çok daha ucuz olduğunu ve zeminlerinizi kristalize cila ile korunduğunuz için çok şanslı olduğunuzu hissedecek başka bir cila uygulamasını düşünmeyeceksiniz bile.

Kristalize cila uygulamasına başlamadan evvel cilalanacak zeminden taşınabilen tüm eşyalar taşınmalı taşınmayanlar ise cila buluşmasın diye korunmalıdır. Cila atılacak zeminde insan trafiği olmaması için bariyer veya uyarıcı levha koyunuz. Cilalanacak yüzey zemin yıkama makinesiyle altına siyah keçe takılmak suretiyle tam manasıyla yıkanıp kurutulmalıdır. Daha sonra cila makinasının altına cila pedi (Çelik yünlü ped) takılır. Kuruluğundan emin olduğumuz zemine sprey şişeye hazırladığımız kristalize mermer cilasını 1 m²lik bölümüne 1-2 kez fıslatırız ve cila makinesiyle zemindeki cilanın üzerinde cila kuruyana dek yaklaşık 2 dakika gezilir. Bu şekilde tüm zemin 1 kat cilalanır. Kuru bir paspasla zemin üzerindeki cila pedinin kalıntıları temizlenir. Kristalize mermer cilalama işine 2. Ve 3. Katlar için devam edilir. Genelde 3 kat cila uygulaması yeterli olurken bazı zeminlerde bu kat sayısı beş kata hatta 7 kata bile çıkmaktadır. Ortalama 100 m² lik bir zemine 3 kat cila uygulaması yapacağımızı farz edersek cilalama süresi ortalama 5-6 saattir. Kristalize mermer cilası ile mermer cilalama işi bitince makine altındaki cila pedi (Çelik yünlü ped) çıkartılır ve makine altına beyaz keçe takılarak zemin parlatılır. Zemin parlatma işi biter bitmez cilalı zemin insan trafiğine açılabilir. Beklemenize gerek yoktur.

mermer-cilalama

B- ISLAK KRİSTALİZE MERMER CİLASI UYGULAMASI NASIL YAPILIR ?

Kristalizasyon uygulanacak alandaki taşınabilen eşyalar uzaklaştırılmalı, taşınamayanların gerekli yerleri örtülmelidir, zemin gevşek ve yapışkan kirlerinden arındırılmalı ve durulanmalıdır. Bu işlem için zemin yıkama yöntemlerinden herhangi biri kullanılabilir. Zeminin tamamen kurumasını beklemeye gerek yoktur. Bu yöntem için tek diskli yer yıkama makinesinin yanında bir ıslak kuru vakum makinesi, tek diskli makinenin su tankı, beyaz ped ve çift kovalı paspas arabası gerekir. Bu çalışma için de çıkışa en uzak noktadan başlayarak çıkışa doğru çalışmakta fayda vardır.
            Toz halindeki kristalizasyon ürünü özel uygulama şişesine kendi ölçü kabı ile iki ölçek olarak konulmalı ve üzerine bir ölçek su ilave edilerek iyice çalkalanmalıdır. Bu şeklide hazırlanan krem 5-6 m2 ‘lik bir alan için yeterlidir. Kremi büyük miktarlarda hazırlayıp parça parça kullanmak yerine her uygulama öncesi yeniden hazırlamak gerekmektedir.
            Elde edilen krem hafif nemli haldeki zemine paralel çizgiler halinde uygulanmalıdır. Bu işlemi altına beyaz ped takılmış tek diskli yer yıkama makinası ile solüsyonun halkalar halinde ovalanması takip etmelidir. Ovalama sırasında temas edilmeyen yer kalmamasına ve kremin dengeli bir şekilde uygulanmasına dikkat edilmelidir. Islak kristalizasyon uygulama şişesi ve uygulama metodu
            Uygulama süresi her bir metrekare için 1,5 dakika olarak planlanmalıdır. İşlem sırasında solüsyon kurumaya başlarsa tek diskli makinanın su tankından yüzeyine bir miktar su verilerek kuruma engellenmelidir. Toplam 8-9 dakikalık bir ovalama süresi neticesinde zemine bolca su verilerek bir kez daha ovalanmalı ve ıslak kuru vakum makinesi ile bakiye solüsyon zeminden vakumlanmalıdır. Genellikle tek kat uygulama ile istenilen kalite ve parlaklık seviyesine ulaşılır. Eğer işlem tek katta bitirilecekse uygulama alanı son kez bir dakika kadar duru su ile ovalanarak durulanmalı ve vakumlanmalıdır. Eğer ikinci kat uygulama yapılacaksa son durulama işlemi ikinci kattan sonra yapılabilir.
            Uygulamaya tüm alanda aynı şekilde ve arada geçiş izleri bırakmadan devam edilmelidir. Uygulama bittiğinde istenilirse tüm alan çift kovalı paspas arabası ile duru su kullanarak tekrar durulanabilir.
Bu işlemin ardından tek diskli makinenin altına temiz ve kuru bir beyaz ped takılarak alan parlatılırsa çok daha güzel bir görünüm elde edilecektir. 

 

Farklılıkları

Polimer Cila

Kristalize Cila

Yüzeye Uygulanırken Uzmanlık ister

 

X

Cilanın İlk Maliyeti Ucuzdur

X

 

Cila Atılan Yüzey Hemen Kurur

 

X

Cila Maddesi Çok Dayanıklıdır

 

X

Zamanla Yıpranan Yüzeyler Lokal Tamir Yapılır

 

X

İstenirse Zeminden Kolay Çıkartılır

X

 

Cila Atma İşi Zaman Almaz

X

 

Cila Atarken Makine Gerekir

 

X

Zemin Üzerinde Film Tabakası Oluşturur

X

 

Zeminle Kaynaşarak Zeminin Parçası Olur

 

X

Yeni Cila Atarken Eski Cilayı Sökmek Gerekir

X

 

 

 

 

 

 Mekanınızı cilalatın. Hayatınıza renk katın…

         Zemini aşınmaya karşı koruduğu için binanın kullanım ömrünü uzar.

          Zemindeki gözenekler cila ile dolduğundan, kir tutmaz ve bakteri oluşumu en aza iner.

          Cilalı yüzeylerde temizlik için ayrılan zaman ve maliyet azalır.

     Cilalı yüzey modern ve ferah gözükür, yaşam kaliteniz yükselir.

     Cilalı yüzeyler ortamdaki ışığı son derece iyi yansıtır.  Eşyalarınızın ve mekânın çekiciliği artar.

     Cilalı yüzeylerde kayganlık direnci en üst seviyededir. Kayıp düşme kazalarına karşı sizi ve ziyaretçilerinizi korur.

SPREY KRİSTALİZE CİLA UYGULAMASINDA KULLANILACAK MALZEMELER

  • ·         Kristalize mermer cilası her 100 m² için iki litre
  • ·         Kir ve cila sökücü her 100 m² için beş litre
  • ·         Cilalı yüzey bakım maddesi her 100 m² için bir litre
  • ·         Cila makinesi 1 adet
  • ·         Islak kuru vakum makinesi 1 adet
  • ·         Paspas arabası 1 adet
  • ·         Kaygan zemin ikaz levhası zemin boyuna göre 1-2 adet
  • ·         Servis arabası 1 adet (uygulama sırasında kullanılan malzemenin düzenli durması için)
  • ·         Islak paspas 1 adet
  • ·         Nemli paspas 1 adet
  • ·         Yer çekçeği 1 adet
  • ·         Çöp poşeti 1 paket
  • ·         Yer kazıma bıçağı 1 adet (cilalanacak zeminde inşaat kalıntısı varsa yerden sökmek için)
  • ·         Siyah keçe 100 m² için 1 adet
  • ·         Beyaz keçe 100 m² için 1 adet
  • ·         Cila pedi çelik ped 100 m² için 3 adet
  • ·         Paspas sistemi kapı girişine uygun boyutta 3lü sistem

zemin-cilalama


 ODİPAR MAKİNE VE YÜZEY YENİLEME SİSTEMLERİ

ANAHTAR KELİMELER : ZEMİN YENİLEME, ZEMİN RESTORASYON, ZEMİN PARLATMA, ZEMİN CİLALAMA, MERMER, GRANİT, SİLME, SİLİM, MAKİNESİ, MAKİNASI, ISLAK CİLA, KRİSTAL CİLA, POLİMER CİLA, REÇİNE BAĞLAYICI ELMAS MERMER ABRASİVİ PEDİ


Yasal Uyarı 
Bu web sitesi içeriğindeki yayıncı hakları korunmuştur. Bu web sitesinde yer almakta olan görüntülerin, grafiklerin, görsellerin, ses dosyalarının, metinlerin ve animasyonların yalnızca ekran üzerinde izlenmesi dışında saklanmasına, kopyalanmasına, değiştirilmesine ve çoğaltılmasına izin verilmemektedir. 

Rota Makine ve Yüzey Yenileme Sistemleri Toz Mermer Cilası – Toz Cila