Tuvalet WC Temizliği

Tuvalet WC Temizliği

Tuvalet WC Temizliği

İnsanların mutlaka ihtiyaç duydukları alanların en başında gelen ve sıhhi alanlara dahil olan tuvaletler, aynı zamanda mikrobiyolojik açıdan en kirli alanların da başında gelmektedir. Tuvaletler bakterilere en uygun yaşam koşullarını sundukları için, milyonlarca hatta milyarlarca mikrop barınabilmektedir. Özellikle bundan dolayı tuvaletlerin ve sıhhi alanların temizliğine çok büyük itina göstermek ve en uygun sistemleri uygulayarak temizlemek gerekir.

Temizlikte metrekare başına en fazla zaman harcanan alanlar tuvaletlerdir. Bu makalemizde, temizlik esnasında yapılan hataları, geleneksel tuvalet temizliğini ve yenilikçi (inovasyon) tuvalet temizliğini ele alacağız.

Tuvaletlerde yukarıda da bahsettiğimiz gibi milyarlarca bakteri barınmaktadır. Bu bakterilerin çoğunluğu patojendir (hasta yapıcı). Bu nedenle bu bakterilerin temizlik esnasında insanların temas ettiği donanımlara dağıtılmaması gerekmektedir. Bunu sağlamak da elbette temizlik işlerini yapan elemana aittir.

Sıhhi alanlarda enfazla kullanılan temizlik maddeleri asit bazında olanlarıdır. Asit bazlı temizlik maddelerinin tercih edilme nedenleri ise;

  • Sıhhi alanlarda, başka bir deyimle ıslak alanlarda, kireç oluşumunun diğer alanlara göre daha yüksek olması.
  • Asitlerin bakterilerin birçoğuna öldürücü etki etmesi.
  • Asit bazında olan temizlik maddelerinde daha çok katyonik tenzid kullanılması ve katyonik tenzidlerin de bakteri öldürücü olması.

Diğer taraftan tuvaletlerin ve ıslak alanların yapımı aşamasında hatalaryapılabiliyor. Tuvalet ve ıslak alanlarda uygulanan temizlik işlemleri genellikle asit bazlı temizlik maddeleriyle yapıldığından, buralarda kullanılan malzemelerin de aside dayanıklı maddelerden oluşması gerekmektedir. Aksi takdirde temizlik maddesinin içerisinde bulunan asidin yanlış kullanılması malzemelerde geri dönüştürülemeyecek hasarlar oluşturur.

Tuvalet temizliğinde mutlaka iki ayrı temizlik bezi kullanılmalıdır. Mümkünse renk kodlaması olmalıdır. Tüm dünyada kabul görmüş renk kodlaması, lavabo bölümünde sarı, küvet ve pisuar bölümünde ise kırmızı renktir. Buna dikkat edilmelidir. İki farklı bez kullanıldığı zaman küvet ve pisuar bölümünde olan bakteriler lavabo bölümüne dağıtılmamış olur.

Geleneksel tuvalet temizliği dikkatli uygulanırsa sağlıklı temizlik yapılmış olur. Günlük olağan temizliği kısaca anlatacak olursak:

  • Sarı ve kırmızı renkli su kovalarında dozaj talimatlarına uyarak uygun çözüntü hazırlanır.
  • Temizlik bezleri ve süngerler renklerine uygun kovaların içerisinekonulur.
  • Kireç çözücü temizlik maddesi tuvalet küvetine ve pisuara sıkılarak fırça ile fırçalanır ve etki süresi için beklenir.
  • Etki süresi beklenirken kırmızı bez ve gerekliyse ovalama süngeri çözüntü içerisinden sıkılarak alınır.
  • Tuvalet fırçalanır ve su düğmesine basılarak içerisinde bulunan kirlilik giderilir.
  • Kırmızı bez 8 temiz kat elde edilecek şekilde katlanır.
  • İlk temiz kat ile önce su basma düğmesi silinir ardından sırasıyla tuvaletin kapak bölümü, oturma bölümü, küvetin dış bölümünden başlanarak içeriyedoğru silinir. Bu arada sıçrama bölgesi diye nitelendirilen duvar bölümü de silinir. Silme aşamasının her bölümünde bezin temiz katı çevrilerek işlem tamamlanır.
  • Ardından sarı bez çözüntü içerisinden alınır ve sıkılarak uygun nemli hale getirilir.
  • Sarı bez 8 temiz kat elde edilecek şekilde katlanır.
  • Yukarıdan aşağıya doğru temiz katlar kullanılarak temizlik tamamlanır.
  • Bezin ön temiz katı kullanılarak kapı kulpları da silinir.
  • Ardından önce sarı renkli ikaz şilti görünür bir yere yerleştirilir. Yeri silmek için hazırlanmış çözüntü ile nemlendirilmiş olan mop yardımıyla zemin silinir.

Geleneksel tuvalet temizlik işleminin bu şekilde yapılması gerekir.

 Yenilikçi (inovasyonel) tuvalet temizliği biraz daha farklı gelişmektedir. Buna püskürtme metodu ile temizlik de denmektedir. Günlük olağan tuvalet temizliği püskürtme metodu ile şöyle yapılmaktadır:

Bu metot da sprey şeklinde hazırlanmış olan çözüntü ile renk kodlamasına uyularak alınmış ve katlanmış bez ile tuvaletlere girilir. Her yüzeyde bezin temiz katı çevrilerek üzerine temizlik maddesi püskürtülerek temizlik uygulaması yapılır.

Bu metodu size, gelecek sayılarımızda, geleneksel metot ile karşılaştırmalı olarak (avantaj, dezavantaj ve harcanan zaman) ayrıntılı bir şekilde anlatacağız.

Daha fazla bilgi için sektörel bilgiler veya sektör ansiklopedisi bölümüne bakabilirsiniz.

kaynak: etkili dergi