Pratik Ev Temizliği

Pratik Ev Temizliği

Pratik Ev Temizliği

Çalışan bayanlar yada yanlız yaşayan baylar.

5 dakika ayırın ve şunları yapın

– Tezgahı ve ocağı silmek için 2 dakika ayırın. Nemli ve deterjanlı bir bez ile tezgahınızın üzerini ve ocağa, sıçrayan yağları silin.

Yerleri 3 dakikada süpürün

– Etrafınıza bakın: Yerde ekmek, kahve, bisküvi kırıkları var mı? Hemen süpürge ile kapıdan başlamak üzere, köşelere kadar tüm mutfağı süpürün. Hafif nemli bir bez ya da kağıt havlu ile yerdeki tozları silin.

Duvarlar ve dolaplar için iki hafta da bir 13 dakika ayırın

– Seramiklerin ve dolapların, kapı ve pencere çerçevelerinin tozunu almak için 13 dakikanızı ayırın. Bunun için hazır toz bezlerini tercih edin.
– Buzdolabının dışını silmek için 2 dakikanızı ayırın. Raflarını ve içini pamuksuz nemli bir bezle silin.

Yüzeyler için 3 dakika

– Temizleme beziyle lavabo, tezgah, fırın, ocak ve buzdolabının dış yüzeylerini silin. Muzlukların etrafında oluşan kirler için fırça ve toz detarjan kullanın.

Döşemeler için 4 dakika

– Köşe ve odaya girişten başlamak üzere temizleme beziyle yerleri silin. Sprey temizleyiciler kullarak yerleri parlatabilirsiniz.

BANYO

Duştan sonra her gün 3 dakikanızı ayırın

– Küvetiniz temizlemek için 30 saniye fiskıye tutun. Günlük kirinizi küvetten temizlemiş olursunuz.
– Tuvaleti temizlemek için 1 dakika. Tuvalet temiz olması gereken en önemli yerdir. İyice dezenfekte olduğundan emin olun.

1 dakikada yerleri silin

– Kağıt havlu ya da suyu emebilecek bir bezle yeri silin.

Her iki haftada 14 dakikanızı ayırın

– 1 dakikada tuvaleti dezenfekte edin. Temizleyici spreyler sıkın bir süre bekleyin ve sifonu çekin. Yerleri de dezenfekte edecek bir temizleyici kullanarak temizleyin.
– 2 dakikada lavaboyu temizleyin. Kıyafetlerinizi koruyan spreyler gibi lavabonun yüzeyini kouyan spreyler de vardır. Toz bırakmayan bir bez ile banyo aynasını, muslukları da silin.
– Duşunuzu temizlemek 5 dakika. Duvarların kirecini temizleyen spreyler ya da toz deterjanlarla seramiklerinizi, musluklarınızı (musluklara her spreyi sıkmayın, zarar verip vermediğini okuyun) temizleyebilirsiniz.
– 3 dakikada tuvaleti temizlemeyi bitirin.
– Tuvaletinizin dışına ve içine sıktığınız spreyi yaklaşık 7 dakika beklettikten sonra içini fırça ile ovun. Dış yüzeyini de nemli bezle silin.
– Yer bezi ya da sağplı bezle yerleri 3 dakika silin
– Tuvalet ve banyonun en kirli yerleri lavabo altlarıdır. Burayı kuru ya da ıslak bir bezle silin. Gerekmedikçe fırçalamayın.

OTURMA ODASI

Her akşam yatmadan önce 3 dakikanızı ayırın
– 2 dakikada dağınıklığı toplayın.
– Kullanmadığınız ve okumadığınız gazete ve dergileri kaldırın.
– Odanın halı olmayan bölümlerini 1 dakikada silin.

Her iki haftada bir 12 dakikanızı ayırın

– 7 dakikada klima, raflar, sehpalar, pencere önlerini tüy ve toz bırakmayan bir bezle silin. – Duvarlarınızın da nemli bir bezle tozunu alın.
– Yerleri süpürüp silmek için 5 dakikanızı ayırın
– Öncelikle süpürge ile yerlerinizi ve halılarınızı süpürün. İlk önce halı olmayan kıyı ve köşeleri sonra halıları süpürün. Halısız yerler için daha az zaman harcarsınız.

YATAK ODASI

Her gün oturma odasına geçmeden önce 2 dakikanızı yatak odanız için ayırın

– 1 dakikada yatağınızı yapın. Yatağınızın üstünü örtün ve yastıklarınızı kabartın. Dağınık elbiselerinizi 30 saniyede toplayın. Elbizenizin üzerindeki saçları alın, tozları gerekirse fırçalayın.

Her iki haftada bir 6 dakikanızı ayırın

– 3 dakikada yatağınızı alt üst edin. Kılıflarınızı sıcak derecede yıkayın.
– 3 dakikada yeri silip süpürün

Hızlı temizlik yapmanın 5 altın kuralı

– 1. Günde 5 dakikanızı evinizin dağınık odalarını toparlamaya ayırın. Dağınık evi topladıktan sonra temizlemek zaman alabilir. Toplu olan odaları daha kısa sürede ve iyi temizlemek mümkün olabilir.
– 2. Kolay kullanabileceğiniz temizleyicileriniz olsun. Banyo ve mutfak lavabolarının altını temizlemek için gerekli malzemeleriniz olsun.
– 3. Temizlik bezlerini kullanarak temizlik yapın. Diğer bezler temizlemekten çok kirketmenize neden olabilir.
– 4. Etkili ve planlı çalışın. Bir işi eksik yaptığınız için yerleri ya da kıyafetlerinizi tekrar tekrar temizlemek zorunda kalmayın.
– 5. Her odayı kurudan ıslağa doğru tepeden tırnağa temizleyin. Kirli yerlerden gelen şeylerin temiz yerleri kirletmemesi için temiz odalarınızı kilitleyin. Yerleri silmeden önce mutlaka kuru temizleme yapmış olun



Leke, tekstil üzerinde belirli bir bölgede oluşan, kumaşın ipliklerini etkileyen boyar madde şeklinde bir ‘kir’ dir. Çok çeşitli şekillerde oluşabilen lekelerin özellikleri de çok değişik olabilir. Bu sebeple, hangi leke ve hangi kumaşta nasıl bir işlem uygulanması gerektiği bilinmeli ve doğru metot uygulanmalıdır.

Aşağıda belirttiğimiz temizlik önerileri, ürününüzde/eşyalarınızda oluşabilecek lekelerin çıkarılmasında size kolaylık sağlayacaktır.

Genel Temizlik Önerileri

· Ürününüzü kesinlikle lekeli bir şekilde bırakmayınız. Hemen hemen bütün lekeler, yeni oluştuklarında, kurumalarına fırsat bırakılmadan silinirse çıkarılır. Isı, ışık ve hava ile temas, lekeyi sabitleştirir ve çıkarılması zorlaşır. En zor lekelerin bile taze iken çıkarılması kolaydır.

· Ürününüzün üzerine leke yapabilecek herhangi bir madde (su, çay, yiyecek maddeleri vs.) dökülmesi durumunda hemen müdahale ediniz. Sıvı maddeleri, emici bir bez veya kâğıt havlu ile emdirerek temizleyiniz, katı maddeleri ise kumaşa zarar vermeden alınız. Kumaş üzerinde leke kalması durumunda ‘Kumaş Çeşidine Göre Temizleme Önerileri’ bölümünde belirtildiği gibi temizleyiniz.

· Temizleme işlemi için kullanacağınız bütün karışımları, kumaşın görünmeyen bir yerinde test ediniz. Karışımı kumaş üzerinde uygulayınız ve beyaz bir havluyu üzerine bastırınız. 20 saniye kadar bekledikten sonra kumaşın rengi havluya geçmemişse ve kumaşta tüylenme, renk akması vb. problem olmamışsa o karışımı kullanabilirsiniz, aksi takdirde kullanmayınız. Bazı kumaşlar özel tasarımları sebebiyle hassastır. Bu tip kumaşların temizlikleri de çok hassas yapılmalıdır. Kumaşın görünmeyen bölgesinde yapacağınız deneme size bu konuda bir fikir verecektir.

· Ürününüzün üzerinde oluşabilecek tozları, leke oluşmasına fırsat bırakmadan temizleyiniz. Ürün üzerine dökülen herhangi bir sıvı (temiz su bile aynı etkiyi gösterebilir) kumaş üzerinde leke oluşmasına sebep olabilir. Oluşabilecek lekeleri ‘Kumaş Çeşidine Göre Temizleme Önerileri’ bölümünde belirtildiği gibi temizleyiniz.

· Temizlik için sert cisimler, kimyasal maddeler, çamaşır suyu gibi ağartıcılar kullanmayınız.

· Kumaşı, ıslatarak, bastırarak, fırçalayarak temizlemeyiniz.

· Halı yıkama makinesi kullanmayınız.

· Kurutma işlemi için ütü kullanmayınız ve ürünü güneş ışığında bırakmayınız.

· Kuru temizleme yapılabilir etiketi veya işareti yoksa kesinlikle kuru temizleme yaptırmayınız. Kuru temizlemenin doğru uygulandığından emin olunuz. Yanlış uygulanan kuru temizleme işlemi kumaşınıza zarar verebilir.

· Yıkanabilir etiketi veya işreti yoksa kesinlikle yıkamayınız. Yıkanabilir kumaşlarda mutlaka talimatlara uygun hareket ediniz.

Ürününüzde kullanılan kumaş cinsine göre tavsiye edilen temizlik metotları aşağıda verilmiştir. Ürününüzün kumaş cinsini, Bellona teknik servisinden veya çağrı merkezinden öğrenebilirsiniz.


Kumaş Çeşidine Göre Temizleme Önerileri

Not: Aşağıda belirtildiği gibi yapılan temizlik işlemleri sonucunda, temizlenen bölgenin etrafında leke kalabilir. Böyle bir durumla karşılaşmamak için genel (ürünün tüm bölgelerini kapsayan) temizlik yapmanız önerilir.

Şönil-Goblen-Bukle-Örme
Sıvı Lekeler

1. Emici bir kumaş parçası veya kâğıt havlu yardımıyla kumaş üzerindeki sıvıyı (çay, kahve vs.) tamamen kurulayın.

2. Ilık sabunlu su hazırlayın ve köpürtün. Yumuşak bir bez parçasını hazırladığınız su ile hafif nemlendirin. Oluşan köpüğü bez ile alarak dairesel hareketlerle lekeyi temizleyin. (sabunlu suyu direkt olarak lekeli bölgeye dökmeyin, üzerinde oluşan köpüğü kumaş üzerinde tatbik edin) Temizleme için kullanacağınız bezin, pamuklanmayan ve renk vermeyen bir bez olmasına dikkat edin.

3. temizleme işlemi bittikten sonra kumaşı korumaya bırakın. Kuruyan kumaşın havlarını, yumuşak bir fırçayla fırçalayarak veya elinizle hav yönüne paralel bir şekilde düzeltin.

Kurumuş Lekeler

1. Sünger veya yumuşak bir kumaş parçası yardımıyla lekeyi dairesel hareketlerle silerek temizleyin. Bu işlemi yaparken kumaşa zarar vermemeye dikkat edin. Lekeyi sert bir cisimle kazımayın. Kumaş üzerindeki kalıntıları yumuşak bir fırça veya bez kullanarak tamamen temizleyin.

2. Kumaş üzerinde leke kalırsa, sıvı lekelere yapılan işlemi uygulayın.

Flok-Alkantra-Nubuk
Sıvı Lekeler

1. Emici bir kumaş parçası veya kâğıt havlu yardımıyla kumaş üzerindeki sıvıyı (çay, kahve vs.) tamamen kurulayın.

2. Ilık sabunlu su hazırlayın ve köpürtün. Yumuşak bir bez parçasını hazırladığınız su ile hafif nemlendirin. Oluşan köpüğü bez ile alarak dairesel hareketlerle lekeyi temizleyin (sabunlu suyu direkt olarak lekeli bölgeye dökmeyin, üzerinde oluşan köpüğü kumaş üzerinde tatbik edin) Temizleme için kullanacağınız bezin, pamuklanmayan ve renk vermeyen bir bez olmasına dikkat edin.

3. Temizleme işlemi bittikten sonra kumaşı kurumaya bırakın. Kuruyan kumaşın havlarını, yumuşak bir fırça ile fırçalayarak veya elinizle hav yönüne paralel bir şekilde düzeltin.

4. Temizleme işleminde alkol kullanmayın. Kumaş üzerine alkol veya kolonya döküldüğü takdirde hiç dokunmadan kurulamaya bırakın. Kuruduktan sonra leke kalırsa, yukarıda belirtildiği şekilde temizleyin.

Kurumuş Lekeler

1. Sünger veya yumuşak bir kumaş parçası yardımıyla lekeyi dairesel hareketlerle silerek temizleyin. Bu işlemi yaparken kumaşa zarar vermemeye dikkat edin. Lekeyi sert bir cisimle kazımayın. Kumaş üzerindeki kalıntıları yumuşak bir fırça veya bez kullanarak tamamen temizleyin.

2. Kumaş üzerinde leke kalırsa, sıvı lekelere yapılan işlemi uygulayın.

Suni Deri
Sıvı Lekeler

1. Emici bir kumaş parçası veya kâğıt havlu yardımıyla deri üzerindeki sıvıyı (çay, kahve vs.) tamamen kurulayın.

2. Ilık sabunlu su hazırlayın ve köpürtün. Yumuşak bir bez parçasını hazırladığınız su ile hafif nemlendirin. Oluşan köpüğü bez ile alarak dairesel hareketlerle lekeyi temizleyin.( sabunlu suyu direkt olarak lekeli bölgeye dökmeyin, üzerinde oluşan köpüğü kumaş üzerinde tatbik edin) Temizleme için kullanacağınız bezin, pamuklanmayan ve renk vermeyen bir bez olmasına dikkat edin.

3. Deriyi kurumaya bırakın. Kuruduktan sonra kalan leke kalıntılarını silerek temizleyin.

4. Yukarıdaki işlemler sonucunda temizlenmeyen lekeleri, %10 alkol ihtiva eden su ile silin.

Kurumuş Lekeler

1. Sünger veya yumuşak bir kumaş parçası yardımıyla lekeyi dairesel hareketlerle silerek temizleyin. Bu işlemi yaparken kumaşa zarar vermemeye dikkat edin. Lekeyi sert bir cisimle kazımayın. Çok kurumuş ve çıkmayan lekeleri hafifçe nemlendirerek yumuşatın. Deri üzerindeki kalıntıları yumuşak bir fırça veya bez kullanarak tamamen temizleyin.

2. Deri üzerinde leke kalırsa, sıvı lekelere yapılan işlemi uygulayın.
Pamuklu
 

Sıvı Lekeler

1. Emici bir kumaş parçası veya kâğıt havlu yardımıyla kumaş üzerindeki sıvıyı (çay, kahve vs.) tamamen kurulayın.
2. Ilık sabunlu su hazırlayın ve köpürtün. Yumuşak bir bez parçasını hazırladığınız su ile hafif nemlendirin. Oluşan köpüğü bez ile alarak dairesel hareketlerle lekeyi temizleyin. (sabunlu suyu direkt olarak lekeli bölgeye dökmeyin, üzerinde oluşan köpüğü kumaş üzerinde tatbik edin) Temizleme için kullanacağınız bezin, pamuklanmayan ve renk vermeyen bir bez olmasına dikkat edin.
3. Temizleme işlemi bittikten sonra kumaşı kurumaya bırakın.
4. Pamuklu kumaşların temizlenmesi sırasında tüylenme olmaması için temizleme işlemini mümkün olduğunca yavaş yapın. (pamuklu kumaşların özellikleri gereği, temizleme işlemi tüylenmeye sebep olabilir) Oluşabilecek tüyleri küçük bir makas yardımıyla, kumaşa zarar vermeden temizleyin.

Kurumuş Lekeler

1. Sünger veya yumuşak bir kumaş parçası yardımıyla lekeyi dairesel hareketlerle silerek temizleyin. Bu işlemi yaparken kumaşa zarar vermemeye dikkat edin. Lekeyi sert bir cisimle kazımayın. Kumaş üzerindeki kalıntıları yumuşak bir fırça veya bez kullanarak tamamen temizleyin.
2. Kumaş üzerinde leke kalırsa, sıvı lekelere yapılan işlemi uygulayın.