Küf Nasıl Temizlenir?
Küf Nasıl Temizlenir?
Küfler gizlice zarar veren ve başa bela olan cinsten musibetlerdir. Küflerde bulunan küçük sporlar insanlar tarafından kolayca içe çekilebilen bir yapıya sahiptirler ve solunumla ilgili birtakım sorunlara yol açarlar. Eğer kendinizi ve ailenizi küfün etkilerinden kurtarmak istiyorsanız, evinizde su sızıntısı olan ya da nemli bölgelerini iyice gözlemleyip belirleyin. Çünkü bu tip nemli yerler küflerin oluşumu açısından oldukça uygun ortamlardır. Eğer küflenme oluşumu başlamış bir alan görürseniz hızlı davranın ve bir an önce ortadan kaldırmaya çalışın. Böylece yayılmasını engellemiş olursunuz.
Öncelikle küfe maruz kalma semptomlarına bakalım. Eğer küfe her hangi bir şekilde maruz kalırsanız burun, sinüs ve boğazınızda birtakım problemler görebilirsiniz. Solunumla ilgili bazı problemler kendini gösterir ve astım ataklarına sebep olabilir. Eğer bu tip semptomlarla karşılaşırsanız mutlaka evinizde küf olup olmadığına bakın. Bu şekilde evinizi araştırırken nemli yerlere bakın. Küf oluşumunda bodrumlar baş sırada gelirler. Bu yerler çok fazla rutubetli olurlar ve bu da küf oluşumu için uygun ortam koşullarından biridir. Banyo ve mutfaklar da bakılması gereken yerlerdendir, çünkü sürekli suya maruz kalırlar.
Eğer küf cam, ağır plastikler veya metaller gibi yerlerde oluşmuşsa kolaylıkla ev yapımı ürünlerle temizleyebilirsiniz. Hava temizleyiciler ve hava filtreleri belki havayı ve küf sporlarını temizleyebilirler, ancak var olan küfleri ortadan kaldıramazlar. Eğer küflerden kurtulmak istiyorsanız öncelikle yüzeyi yumuşak bir sabunla yıkayın ve kurumasını bekleyin. Daha sonra su ve çamaşır suyu ile bir karışım oluşturun ve küflü bölgeyi bulaşık süngeri yardımıyla ovun ve karışımın 20 dakika kadar yüzeyde beklemesini sağlayın ve işlemi tekrarlayın. Suyla yüzeyi temizleyin ve böylece işlemi tamamlamış olun. Sonunda küflerin ortadan kalktığını göreceksiniz. Ancak bu tip bir işlem yaparken eldiven, yüz maskesi takmayı unutmayın. Çamaşır suyu solumak oldukça tehlikelidir bu yüzden 3-5 dakikada bir temiz havaya çıkın.
Küf halı gibi delikli yüzeylerde meydana gelmişse yapılacak bir şey yoktur. Küflü bölgenin tamamen kesilip atılması gerekir. Halıyı kesmeden küfü yani mantar sporlarını temizlemek için çamaşır suyu kullanmalısınız.