Bilgisayar Temizliği Nasıl Yapılır?

Bilgisayar Temizliği Nasıl Yapılır?

Bilgisayarlarımız sadece yüklediğimiz programlar, zararlı uygulamalar veya diğer yazılımsal sebeplerden değil, ek olarak donanımsal sorunlardan dolayı da zamanla yavaşlarlar. Özellikle bilgisayar kasasının içinde yer alan parçaların düzenli olarak temizlenmemesi ısınma sorunlarına, dolaylı olarak da performans kayıplarına yol açıyor.

Genel havalandırması iyi olmayan ucuz kasalarda sıcak havanın atılması veserin havanın kasa içine sokulması konusunda eksiklikler olduğundan dolayı donanımların temizliği bir kat daha önem kazanıyor.

Dilerseniz yılda bir bile olsa temizliğinden sorumlu olduğumuz parçalardan ve temizleme yöntemlerinden birer birer bahsedelim.

1. İşlemci Temizliği

İşlemciler bilgisayarlarımızın en önemli parçalarından birisi. Performansı etkileyen en temel parçalardan birisi olan işlemcimizin kaliteli bir soğutmaya ihtiyacı var ve üzerinde yer alan soğutucunun ne kadar kısa sürede toz tutabileceğini tahmin bile edemezsiniz. İşte temizliği aksatılmış bir işlemcinin görünümü:

İşlemcinin ısısını çekmek ve dağıtmak için kullanılan soğutma sisteminin bu şekilde yüksek tozlanmaya maruz kalması ısının atılamamasına ve yüksek sıcaklıklarda çalışan işlemcinizin hem zarar görerek ömrünün kısalmasına hem de performans kayıplarına sebep olur.

Bu kirliliği atmak için ilk yapmanız gereken kasanızı açık bir alana çıkartmanız ve hava akımıyla çıkarılabilen tüm tozları kendiniz üfleyerek (tozları solumamaya çalışmalısınız), hava kompresörü ile üfleyerek veya elektrik süpürgesi ile çekerek temizlemektir. Özellikle kompresör veya süpürge kullandığınızda diğer parçalara zarar vermemeye ve çok yakın mesafeden işlem gerçekleştirmemeye çalışın. Fazla hızlı bir hava akımı soğutucunun fanına zarar verebilir.

Daha sonra geri kalan topakları, kirleri ve tozları kulak temizleme çubuğu kullanarak, fanın altında yer alan soğutma bloğunun aralarını da çok dikkatli bir şekilde kürdanla temizlemelisiniz. Temizleme işlemi sırasında nazik ve dikkatli olmanız parçalarınızın sağlığı açısından çok önemli.

Eğer donanımsal yeteneklerinize güveniyorsanız soğutucuyu tamamen yerinden sökerek daha kolay bir şekilde temizleme şansınız da var. Ancak bu işlemi gerçekleştirirseniz işlemcinizin üzerinde yer alan macunu da yenilemeniz gerekecektir. 2-3 yılda bir yenilenmesi tavsiye edilen bu macunu temizlemek için bilgisayar marketlerinde bulunan temizleyicileri ve yenisini sürmek için de yine satılan macunları satın almalısınız.

İşlemci hassas bir parça olduğundan dolayı bu temizliği yaparken dikkatli olmalısınız ve hem soğutucu hem de işlemcinize yabancı maddelerin değmesini engellemelisiniz. Temiz bir işlemci şu şekilde görünmeli:

Ekran Kartı Temizliği

2. Ekran Kartı Temizliği

Yavaş ve iş bilgisayarları için üretilmiş olan ekran kartları çok temizliğe ihtiyaç duymasalar da büyük soğutuculara ve yüksek performansa sahip kartlarda toz ve kirlenme büyük sorun oluşturuyor. Oyunlar sırasında yüksek sıcaklıklara ulaşabilen ekran kartları hem düşük performansa hem de bilgisayarınızın kapanmasındananakartınızın zarar görmesine kadar pek çok sorundan da sorumlu hale geliyorlar.

Bu nedenle işlemci kadar karışık bir yapıya sahip olmayan ekran kartınızın soğutucu bloğunu ve fanını, kartı tamamen yuvasından çıkardıktan sonra işlemci ile benzer teknikleri kullanarak temizlemeniz yararlı olacaktır.

Ancak ekran kartınızın soğutucusunu çıkarmamanızı tavsiye ediyorum. İşlemcilere göre biraz daha hassas ve karışık olan ekran kartı dizaynı yeniden birleştirme sırasında sorunlara yol açabilir. Sadece kartı yuvasından çıkarıp güzelce temizlemeniz yeterli olacaktır.

Genel Kasa Temizliği

3. Genel Kasa Temizliği

Kasanız üzerinde fanlar yer alsa da almasa da her zaman bir hava girişi ve çıkışı yer alacaktır. Bu nedenle kasanızın açık olan kısımlarını hem işten hem dıştan gözenekleri kontrol ederek temizlemeniz doğru hava akımını yaratmanızda kolaylık sağlayacaktır.

İçerideki sıcak havanın dışarı çıkabilmesi ve yerine serin havanın girmesi kasa içindeki tüm donanımların çalışma sıcaklığını etkilediğinden dolayı varsa kasa fanlarınızı da teker teker kontrol etmeli ve hava akım noktalarını iyice temizlemelisiniz. Bunun yanında anakartınızdabelleklerinizde ve sabit disklerinizde yer alan kir ve tozları da elinizden geldiğince temizlemeniz sıcaklık düşüşüne katkı sağlayacaktır.

Uzun süreli yoğun kullanımlarda belleklerin fazla ısınmaları ve herhangi bir soğutucuya sahip olmamaları kirlenmeyi büyük bir sorun haline getirebiliyor.

Güç Kaynağı Temizliği

Güç kaynakları sürekli olarak elektrik geçişini sağladıkları için kendilerine ait fanlara sahipler ve bu fanlar da elbette zamanla toz toprak gibi çeşitli maddelerle doluyorlar. Yapıları kapalı olduğu için her ne kadar kasa içi kadar rahat temizleme olanağı olmasa da elinizden geldiğince görülebilir giriş çıkış noktalarını temiz tutmanız güç kaynağından kaynaklı sorunların anakartınıza ve diğer parçalarınıza zarar vermesini önlemekte yardımcı olacaktır.

Bilgisayarınızın bakımı yüzlerce lira vererek oluşturduğunuz sisteminizin sağlığı açısından çok önemli bir durumda ve bu nedenle yılda bir kere de olsa yaptığınız genel bir temizlik sizi uzun süreler gereksiz masraflardan koruyacaktır.

Kaynak: