BANYO YAPMA ve BANYO TEMİZLİĞİ
BANYO YAPMA
Mümkün olduğunca sık yıkanmak gerekir. Özellikle deri yüzeyinde bulunan mikropların, yığılan kirlerin, ter ve diğer bileşiklerin uzaklaştırılması ve dökülen yüzeysel hücrelerin atılması için de bu uygulama gereklidir.
Yıkanma, su ve sabun kullanarak derinin ovulması ve kirin akıtılmasıdır. Ter, yağ, diğer deri bezleri salgıları, deri üzerindeki mikroplar, deri döküntüleri, toz, çamur vb. birleşerek kir denilen tabakayı meydana getirir. Kirli ortamda çalışan kişilerde zararlı bir takım maddeler vücuda bulaşabilir. İşte tüm bunların günlük banyo ile hatta gereğinde daha sık banyo ile vücuttan uzaklaştırılması sağlanabilir.
Vücuda bulaşan her tür zararlı kimyasal madde banyo ile hemen deriden uzaklaştırılmalıdır. Yıkanma sırasında yıkanmayı kolaylaştıracak araç ve gereçlerden yararlanılabilir. Lif, kese mekanik etkinliği artırmak için yarar sağlayabilir. Lifler sabunun vücuda daha etkin olarak uygulanmasını sağlamaktadır. Sırt bölgesinin sabunlanmasında uzun saplı banyo fırçalarından yararlanılabilir.
Kese geleneksel yıkanma araçlarındandır. Derideki döküntü hücrelerin uzaklaştırılmasına ve bir dereceye kadar deri dolaşımına yardımcı olabilir. Ancak soyucu etki yapacak şiddette kullanılmamalıdır.
Her banyodan sonra iç çamaşırları ve giysiler değiştirilmelidir. Çeşitli nedenlerle banyo yapılamadığı durumlarda da iç çamaşırlarının sık olarak değiştirilmesi gerekmektedir. Spor ve aşırı yorucu işler yaparak fazla terlenildiği durumlarda muhakkak banyo yapılmalı ve iç çamaşırları değiştirilmelidir.
Cinsel İlişki Sonrasında Temizlik
Cinsel ilişki sırasında kişiler arasında vücut salgılarının bulaşması söz konusudur. Bu salgıların çoğu içerikleri nedeni ile mikropların çoğalmasına ve kötü koku oluşmasına elverişli ortam yaratırlar. Hatta bazen hastalık etkenlerini içerebilirler, bu nedenle cinsel ilişki sonrasında da banyo yapılması önerilir. Ancak vajina yıkanmamalıdır. Vajinanın yıkanması buradaki doğal korumayı bozacağından enfeksiyon riskini artırır.
kaynak: bilkent.edu.tr
Banyo temizliğinin neden bu kadar önemli olduğunu anlamanız için gözünüzün önüne şöyle bir sahneyi getirin: Banyoya girdiğinizde fayansların renginin pislikten görünmediğini, duşun su sızdırdığını, küvetin taştığını ve içinde bir düzine hamamböceğinin yüzdüğünü görüyorsunuz. En zor temizlik işlerinden biri gibi görünse de, bir gün içinde birçok defa kullanıldığı için banyonun temizliği oldukça önemlidir. Kirli bir banyo sayısız hastalık ve enfeksiyona davetiye çıkaran bir tehdit oluşturur. Banyonun kullanım sıklığı ve ailenin büyüklüğüne göre günlük olarak ya da en az haftada bir kez banyoyu temizlemelisiniz.
Banyodaki her nesnenin iyice temizlenmesi gerekir. Şimdi genel banyo eşyalarının nasıl temizlenmesi gerektiğine bir göz atalım.
Küvet
Küveti temizlemek için küf giderici sıkın ve birkaç dakika yayılmasını bekleyin. Banyoyu temizleyicilerin kokusundan arındırmak için iyice havalandırın. Duvarları ve küveti fırçalayın. Musluk ve çevresini temizlemek için diş fırçası kullanın. Fırçalama işlemi bittikten sonra suyla durulayın ve sonrasında temiz bir bezle kurulayın.
Tuvalet
Oldukça yorucu bir iş olabileceğinden tuvalet temizliği, banyo temizliğinin en zor kısmıdır. Su ile çamaşır suyu ya da amonyaktan bir karışım oluşturun ve plastik eldiven yardımıyla tuvalete dökün. Tuvaleti oturağından arkasına doğru süngerle silin. Süngeri ara ara suyla durulayın ve temizlemeye devam edin.
Lavabo
Lavaboyu temizlemek için de amonyak ve su karışımı kullanabilirsiniz. Lavabo ve musluğun her tarafını silin ve ıslak süngerle durulayın. Lavabo ve musluğun çevresindeki küfler için eski bir diş fırçasından yararlanın. Temiz ve kuru bir bezle silin.
Fayanslar
Fayansları temizlemeden önce beş dakika kadar duşu açık bırakın. Buhar, kirin temizlenmesinde yardımcı olur. İnatçı kirleri çıkarmak için ovma tozu ve su kullanın ve bir süre bekledikten sonra silin. Matlaşmış fayansları temizlemek için sirkeli su kullanın ve son olarak havluyla silin.
Banyo Perdeleri
Banyo perdeleri çoğunlukla sentetiktir. Ve çamaşır makinesinde yıkanabilir. Bakteriye bağlı enfeksiyonları önlemek için düzenli olarak değiştirilmelidirler. Perdeleri temizleyebilirsiniz de. Sabunlu sıcak suda bekletip, ardından limonla silerek küften kurtulabilirsiniz. Plastik perdeleri temizlemek için yıkama öncesi spreyler de kullanabilirsiniz.
Ayna
Banyo aynasındaki pus ile bulanıklık, tozun yerleşmesini kolaylaştırır. O yüzden günde en az bir kere ya da her banyodan sonra lekelenmesi önlemek için temizlemelisiniz.
Duş Kapısı
Aynada olduğu gibi duş kapılarını da beyaz sirkeyle nemlendirilmiş süngerle silebilirsiniz. Fiberglas kapılara parlaklık katmak için bir kat akrilik zemin boyası kullanabilirsiniz.
Musluk
Temizliğe başlamadan önce daima mutlaka tıkanıklık olup olmadığını kontrol edin. Tıkanıklığı gidermek için soda ve sirkeyi karıştırın ve soğuk suyla akıtın.
Banyo temizliğinde faydalı ipuçları:
-
Tuvaletteki lekeleri temizlemek için kola kullanabilirsiniz. Sıvıdan büyük ölçüde dökün ve bir süre bekletip akıtın.
-
Küvetteki sarı lekeleri gidermek için asit ve peroksit kullanın.
-
Küvetteki su lekelerini gidermek için boraks kullanın.
-
Üre kokusundan kurtulmak için soda ve peroksit içeren deterjanlar kullanın.
-
Küvet, tuvalet, fayans ve lavabolardaki pası temizlemek için limon suyu, beyaz sirke hatta çamaşır suyu bile kullanılabilir.
-
Aynaları temizlemek için saç spreylerinin sebep olduğu yapışkan lekeleri ortadan kaldıran su ve arındırıcı şampuan çözeltisi kullanın.
-
Banyoyu temizlerken duvar ve kapılardaki sabun tabakalarını gidermek ve acil durumlar için ıslak mendil kullanın.
-
Tıkanmış duş fıskiyelerini temizlemek için onları yaklaşık bir sat ılık sirkede bekletin, durulayın ve su artıklarını diş fırçasıyla temizleyin.
-
Eğer su sıkıntınız varsa, temizliği zor olduğundan yağlı banyo ürünleri kullanmaktan kaçının.
-
Küvetin gideri tıkanmışsa sulandırılmış amonyakla silebilirsiniz (plastik eldiven kullanarak).
-
Kirlenmesini önlemek için her kullanımdan sonra tuvalet kapağını kapatın.
Son zamanda yapılan tüm banyolarda kolay temizlenen malzemeler kullanılmakta, bu yüzden de temizlik yapmak eskisi gibi zor değil. Ancak banyoyu temiz tutmak için tüm aile fertlerinin bir disiplin oluşturması gerekmektedir.