PVC TEMİZLİK VE BAKIM

PVC TEMİZLİK VE BAKIM

PVC TEMİZLİK VE BAKIM Zemin kaplamaları alımlarının tamamına bakıldığında ilk başta ödenen miktara göre seçim yapılmaktadır ve böylece daha ucuza bir kaplama işi yaptırıldığı düşünülür. Daha sonra oluşabilecek riskler göz önünde tutulmaz. Teknolojik işlemlerden geçirilmeyen ve dolayısıyla temizlik ve bakım maliyetleri daha yüksek olan ürünler 1 – 2 yıl içerisinde maliyet açısından aynı seviyeye gelmekte ve bundan sonrası için ilk başta kaçınılan maliyetleri aşmaktadır. Zemin kaplamalarının ömrünü uzatan bu temizlik ve bakım uygulamaları düşünüldüğü kadar ucuz maliyetlerle gerçekleştirilememektedir. Dolayısıyla kullanılacağı yere göre malzeme seçimi en baştan saptanmalı ve sonrasında oluşabilecek maliyetlerden kaçınılmalıdır. Yer kaplamalarının toplam maliyeti minimum yirmi yıllık kullanım ömrüne göre temizlik maliyetlerinin onda biridir. PUR ( poliüretan ) ile güçlendirilmiş zemin kaplamaları yeni temizlik yöntemlerinin uygulanmasına olanak sağlayan, temizlik yapan firmaların işini kolaylaştıran ve temizlik maliyetlerini düşüren özelliklere sahiptir. Temizlik işlemini kolaylaştıran PUR ( poliüretan ) pvc zemin kaplamasına üretim esnasında eklenen ve ısı yardımıyla sertleşen bir plastiktir. Bu madde sayesinde kaplamanın üst yüzeyi su geçirmez ve gözeneksiz bir hal alır. Bu sayede malzemenin içine emdirilmiş olan PUR daha sonra üzerinde kuru fırçalama yöntemi uygulandığında tekrar yüzeye çıkar ve sizi cila maliyetinden kurtarır. Böylece uzun süre, zemin kaplama malzemesini herhangi bir kimyasal madde kullanmadan ilk haliyle kullanabileceksiniz. Zemin kaplama malzemeleri üzerinde oluşan kirin %80’i ayaklarla içeri taşınmıştır. Bu kirin %90’ını ise doğru bir paspas seçimi ile engelleyebilirsiniz. Bu sayede hem temizlik maliyetleriniz düşecek hem de malzemenin ömrünü uzatmış olacaksınız. Zemin kaplama malzemesinin farklı bir korunma yolu ise üzerinde kullanılan masa, sandalye ve koltuk ayaklarının kaliteli plastikten olmasıdır. Bu sayede malzemenin çizilmesi ve yırtılması tamamıyla engellenmiş olur. Ayrıca deterjan ve su kullanımının azalması sayesinde hem maliyetler düşecek hem de çevrenin korunmasına bu tip malzemeler kullanmadığınız için destek sağlamış olacaksınız. Gereken su miktarının azalması sürtünmeyi azaltacak ve daha kolay bir temizlik olanağı sunacaktır. Temizlik için daha az kimyasal madde kullanımı da bu kimyasallara temas etmemenizi ve onları solumamanızı sağlayacaktır.

TEMİZLİK KURALLARI * PUR ( poliüretan ) emdirilmiş olan ürünler için cila kullanmayınız. * Kuru ve nemli paspas ile temizlik yapınız. * Ayak izlerini ve lekeleri temizlemek için mop kullanınız. TEMİZLEME YÖNTEMLERİ * Nemli paspaslama yapmadan önce mutlaka vakumlu temizleme yöntemiyle toz ve döküntüler temizlenmelidir. Vakumlu temizleme ile zemindeki taş, kum, toz vb. paspasla kolay arındırılamayacak olan kirler temizlenir. Ulaşılması güç yerlere vakumla ulaşılabilir. Bu sayede paspasın giremediği bölgeler temizlenmiş olur. Ön temizlik için mutlak suretle uygulanmalıdır. * Kuru ve nemli paspaslama işlemleri günlük olarak yapılmalıdır. Zemindeki günlük toz ve kiri temizlemek için geçerli bir yöntemdir. Nemli paspaslama yapılırken zeminde su kalmamasına dikkat edilmelidir. * Diğer bir temizleme yöntemi spreyli temizlemedir. Bölgesel temizlik gerektiren zeminlerde uygulanır. * Islak paspaslama yöntemi zeminin çok kirlendiği durumlarda uygulanır. Paspas çok ıslak olmamalıdır. Paspaslamanın ardından ıslak kalan bölgeler çek çek ile silinmelidir. İsteğe bağlı olarak fırçalama makinesi ile de temizlik yapılabilir. Bu işlem sırasında düşük hız kullanılmalıdır ( 150 – 200 rpm ). Bu uygulamada kırmızı lifli ped yeterli olacaktır Bölgesel olarak lekeler oluşmuş ise beyaz veya kırmızı bir ped ile nötr deterjan kullanınız. Bu işlemden sonra mutlaka temiz su ile siliniz. * Fırçalama yapılmasının ardından kalan suyu temizlemek için ıslak vakumlama yapılmalıdır. * Eğer zemininiz homojen pvc ile kaplı ise ve aşınma oluştuysa yenilemek için yüksek hızlı kuru fırçalama yapmalısınız. Bu yöntemde kullanacağınız makine hızı 1000rpm olmalıdır. Bu uygulamada kırmızı ped çok iyi sonuçlar vermektedir. * İmkanlar doğrultusunda hem fırçalama hem de vakumlama yapan makinelerde kullanılabilir. Bu uygulama sırasında fırça ya da ped kullanabilirsiniz. Seçeceğiniz pedin kırmızı ve ya beyaz olması yeterli olacaktır. * Bölgesel olarak lekeler oluşmuş ise beyaz veya kırmızı bir ped ile nötr deterjan kullanınız. Bu işlemden sonra KULLANILAN KİMYASAL MADDE BİLGİLERİ Malzemelerin üzerindeki geçirgen olmayan PUR tabakası gereğinden fazla kullanılan deterjanı emmediği için üzerinde bir tabaka oluşabilir. Bu kaplamanın görünümünü bozar, parlaklığını yok eder ve daha sonra temizlenmesini zorlaştırır. Bunların yanında pvc zemin kaplamalarının aseton, petrol, toluen, klorlu hidrokarbonlar, selüloz tinerler, yağ, mum ve sert toz temizleyicilerden zarar görebileceğini unutmamak gerekir. Kullanılacak olan kireçli su da kaplamada bir tabaka oluşmasına neden olabilir. Böyle durumlarda kireç kalıntılarını temizlemek için PH içeren bir deterjan kullanılmalıdır.

KAPLAMA ÜZERİNDE OLUŞABİLECEK LEKELER Mobilya ayakları ve tekerlekli sandalyelerde bulunan lastik kaplamanın rengini bozacak kimyasallar içerir. Kaplama üzerinde oluşabilecek bu lekeleri kaplama yönünde kazıyarak çıkarabilirsiniz. Bu sonuç vermezse kuru fırçalama yöntemine başvurmanız gerekmektedir. Diğer bir leke cinside yapıştırıcıdan kaynaklanan lekelerdir. Bu lekelerin temizliği iki adımda gerçekleştirilir. İlk önce leke silinir sonra nemli bir bezle leke ovalayarak temizlenir. Sonra silinen bölge temiz suyla temizlenir. Lekenin tamamıyla çıktığından emin olmak için elle kontrol edilmelidir.

MAKİNELERDE KULLANILACAK PEDLER VE FIRÇALAR Pedler kalınlıklarına ve kullanım biçimlerine göre çeşitli renkler alırlar. PUR desteği olan ürünlerin temizlenmesinde kırmızı lifli bir ped kullanılmalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken makinenin ilk önce hafif bir hızda çalıştırılması gerektiğinde bu hızın yükseltilmesidir. Heterojen kaplamalar için beyaz ya da bej renkli bir ped veya mikrofiber kullanılmalıdır. Fırçalar alt kaplama yüzeyi pürüzlü olan ürünlerde daha iyi sonuçlar verir. Kabartmalı kaplama malzemelerinde de fırçalama yöntemi kullanılmalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken makineye fırça takılmasının ardından fırçanın altına lifli bir ağ pedi geçirmenizdir.

Kaynak: ventazemin.com