Halı Nasıl Yıkanır ?

Halı Nasıl Yıkanır ?

Halı Yıkama Fabrikalarında Halı Yıkama Aşamaları – Halı Nasıl Yıkanır ?
Toz Alma, Yıkama, Sıkma, Durulama, Kurutma, Hav Alma, Paketleme

Toz Alma: Birkaç aşamadan oluşan halı temizleme işleminin ilk aşaması toz alma işlemidir.
Toz alma işlemi, toz alma makinası veya toz dolabı denen bir makine ile yapılmaktadır. Tozları ve kaba pislikleri alınan halılar daha sonra havuzlama için yıkama aşamasına alınır.

Yıkama: Halılar öncelikle içi, su ve halı deterjanı veya şampuanıyla dolu olan bir havuzda bir süre bekletilir. Halı dokularındaki kirler yumuşatılarak halı temizleme işlemi ön hazırlık yapılmış olur.
Halı yıkama işleminde manuel kullanımın etkin olduğu yarı otomatik makina ve otomasyonun hakim olduğu tam otomatik halı yıkama makinası kullanılır.
Yarı otomatik halı yıkama makinası kullanıldığı zaman halılar düz zemin üzerine serildikten sonra şampuanlama, kirli sudan ayırma gerekirse tekrar şampuanlama ve ardından durulama yapılır.
Tam otomatik halı yıkama makinaları tercih edildiği zaman halı, yürüyen bant sisteminde ıslatma, şampuanlama, durulama, kirli suyu sıyırma, vakumlama ve rulo halinde sarma gibi farklı aşamalardan geçerek temizlenir.

Durulama: Yıkama işlemini durulama aşaması takip eder. Durulama, su tatbik edilerek uygulanır ve halı üzerinde deterjan kalıntısı bırakılmamaya dikkat edilmelidir.

Kurutma: Kurutma işlemi için kışın havalandırma ve ısıtma cihazlarının kullanıldığı kurutma odalarından faydalanılır. Kurutma odalarında, ısıtıcılar tarafından verilen sıcak hava ve bu havanın devir daim yapılması sayesinde halılar üzerindeki nem buharlaşarak atılır.
Halılar kuruduktan sonra bir süre de havalandırılmaları için askıda kalır.
Yazınsa; yağış olmadığı zamanlarda halılar, asılarak açık havada kurutulur. Güneş ışığının halılara direkt vurmaması ve halıların tozlanmaması için mutlaka üstlerine koruma yapılmalıdır.
Kullanılacak askıların iz bırakmayacak yapıda olmasına ve ileride çürüme olmaması için halının nemden tamamen arındırılmasına dikkat edilmelidir.

Hav Alma ve Son Kontrol: Halılar kuruduktan sonra kontrol ünitesine alınır.
Kuruyan halıların üzerinde oluşabilen toz ve tüy parçacıklarının alınması olan hav alma işlemi elle veya otomatik hav alma makinelerinde yapılabilir.
Bu işlem yapıldığı sırada halı yıkama sürecinde gözden kaçan lekeler kontrol edilir, lekeye rastlanılması durumunda özel leke çıkarıcı ile lekeye lokal işlem yapılır.

Paketleme: Bu işlemlerden sonra halı, paketlenerek teslim edilmeye hazır hale getirilir.
Özel kılıflarla halının ambalajlanması, teslim sürecine kadar halının temiz kalmasını sağlar.

kaynak:experhali.com

Halının Bakım ve Temizliği

1. Ne ile karşı karşıya olduğunuzu anlamak

Halınızı farklı şekilde etkileyen farklı türdeki kirlerden haberdar olmak çok önemlidir. Kuru kirler halı havını yıpratırlar. Ancak, düzenli vakumlama ile temizliği çok kolaydır. Yağ, gres, sakız ve reçine gibi yağlı kirler diğer türlerdeki kirleri halıya yapıştırıcı etki yapar. Sonuç, soluk gri ve ya kahverengi ton almış halıdır. Yağlı kirler, halının kötü görünümünün ana nedenidir ve halıya yapıştıkları için temizlenmesi çok zordur.

2.Detaylı bir bakım programının hazırlanması

Önleyici (Koruyucu) bakım

Rutin bakım

Genel bakım (Derinlemesine temizlik)

Önleyici bakım

Mekâna kirin girmesini önlemek hem daha kolay hem de halının temizlenmesine göre daha hesaplıdır. Alınması gereken önlemler:

Park, yürüme alanları gibi dış mekânlar temiz tutulmalıdır. Kışın oluşan kar ve buzlar, kimyasal madde ve tuzlama uygulamadan temizlenmelidir.

Giriş paspasları, ızgaralar ve değiştirilebilir halılar kullanılmalıdır. Bu alanlar günlük olarak vakumlanmalı, daha sık temizlenmeli ve daha sık değiştirilmelidir.

Ofis alanlarının korunması için döner sandalye altlığı kullanılmalıdır.

Yemek, içmek ve sigara için farklı alanlar tahsis edilmelidir.

Havalandırma sistemi filtreleri düzenli bir şekilde temizlenmeli ve ya değiştirilmelidir.

Düzenli ve programlı bir bakım planı kirlenmenin artarak halıyı yıpratmasını önler. Yenileyici bakım halının yeni görünümünü sağlaması için çok geç kalınmış bir çözüm olacaktır. Bu durumlarda halının premature değişimi kaçınılmaz olacak ve maliyetleri artıracaktır. Bu nedenle düzenli vakumlama çok önemli bir işleve sahiptir.

Vakumlama:

Başarılı bir bakım programının en önemli iki unsuru, doğru vakumlama aralığının bilinmesi ve dogru ekipmanın kullanılmasıdır.

Tavsiye edilen vakumlama aralığı:

Orta – yüksek trafiğe maruz kalan alanlar günlük olarak vakumlanmalıdır. Bu mekanlar, giriş, asansör, lobi, resepsiyon, yoğun koridor, kafeterya, içecek makinelerinin bulunduğu ve çalışanların buluştuğu alanlardır.

Birçok derinlemesine temizlik metodu mevcuttur. Halınıza, trafik seviyesine en uygun ve verimli temizlik imkânı sağlayan metot seçilmelidir. Bazı yöntemlerde kullanılan deterjanların yeniden kirlenmeye yol açabileceği unutulmamalıdır. Bu durum deterjanın halı havından tam olarak çıkmadığı durumlarda geçerlidir. Kullanılan metotlar aşağıda sıralanmıştır:

Sıcak su püskürtme-emme

S ıcak su ve deterjan basınç altında halı havına püskürtülür. Sonrasında su, deterjan ve gevşemiş kir güçlü bir vakumla emilir. Bu metot çok kullanılan bir metot olup, halının verimli bir şekilde derinlemesine temizliğini sağlar. Bununla birlikte, halıda kalan herhangi bir deterjan artığı kir toplayıp halının soluk ve kirli görünmesine yol açabilir.

Kuru temizleme tozu ile temizlik

Kirleri çekmesi ve yağları emmesi amacı ile halıya kuru toz bileşiği serpilir. Mekanik döner bir fırça yardımıyla kir halıdan sökülür ve sonrasında vakumlanır. Düşük miktarda nem kullanıldığı için, kuruma süresi oldukça kısadır. Bununla birlikte toz düzensiz olarak serpildiğinde halının bazı bölümleri daha temiz görünebilir.

Ator OS 803 3 Motorlu Islak Kuru Vakumlu Süpürge yardımıyla yapabilirsiniz.

Köpük şampuanlama
Hava basıncı ve zorlama kuru köpük yaratır. Silindirik döner bir fırça halı havını tarayarak bu köpüğü yayar. Düşük miktarda nem kullanıldığı için, kuruma süresi oldukça kısadır. Halıda kalan herhangi bir deterjan artığı kir toplayıp halının soluk ve kirli görünmesine yol açabilir.

Ator MR 532 Kuru Köpük Jeneratörü Ator HS 175 – Fırçalı halı Yıkama Makinesi ve Ator OS 803 3 Motorlu Islak Kuru Vakumlu Süpürge yardımıyla yapabilirsiniz.

Döner şampuanlama
Deterjan ve su solüsyonu bir fırça yardımıyla halıya uygulanır. Bir döner fırça yardımıyla solüsyon halıya yedirilerek kirlerin gevşeyip çözülmesi sağlanır. Döner şampuanlama genellikle sıcak su püskürtme ve emme metodu ile birlikte kullanılır. Döner fırça kuru kaldığında halı yüzeyine zarar verebilir. Ator HS 175 – Fırçalı halı Yıkama Makinesi ve Ator OS 803 3 Motorlu Islak Kuru Vakumlu Süpürge yardımıyla yapabilirsiniz.

Pad ile temizlik

Deterjan ve su solüsyonu halıya püskürtülür. Sonrasında döner ve emici bir pad halı havına basınç yapar. Değişimli olarak emici pad deterjan solüsyonuna batırılır ve zemine tatbik edilir. Döner pad temizlik esnasında kurursa halı yüzeyi zarar görebilir. halıda kalan deterjan artıkları da halının kirlenmesine neden olabilir.